Avagy az élet Jim, John és Jack után

malátabarát

malátabarát

Kóstolójegyzet: Balvenie 12 year old Double Wood

2018. december 05. - Maláta Barát

balvenie_ii_ii.JPGA különböző wood finishelések kapcsán a Balvenie lepárlónak az elsők között kell, hogy minden whisky kedvelő eszébe jusson. Ők voltak ugyanis akik az elsők között vezették be az iparágba a finishelés fogalmát 1993-ban. Azóta eltelt 25 év, idén adták ki az ünnepi 25 éves Double Wood kiadást is, most mégis először az alapvetés 12 évessel ismerkedünk.

Az egyik legismertebb speyside-i lepárlóban 9 db, rövid, tömzsi nyakú üstben, nem közvetlen fűtéssel készül az élet vize, amit aztán először ex-bourbon hordóba, majd az érlelés utolsó fázisában sherry hordóba zárnak. Némelyeknek meglepő lehet, de 5ppm - azaz egy leheletnyi tőzegfüst - tartalommal rendelkezik a new make párlat.

Illat: A frissen bontott üvegből kitöltött adag elsőre ijesztően laposnak tűnik, szóval elsőre adni kell neki bő 5-10 perc levegőzést a pohárban. Akkor azonban felsejlik, miért is rajonganak érte világszerte: krémes vanília, tölgyfa, óvatos piros bogyók a sherry hatásaként. Szinte parfüm.

Íz: Közepesen száraz, narancshéj, vanília. Pár csepp víz hozzáadásával némi mazsola - viszont vigyázni kell: 40%-on palackozták, szóval tényleg csak pár csepp víz kell hozzá, könnyen túlhigíthatjuk.

Lecsengés: A lecsengése nem túl határozott, gyorsan eltűnik a szájban, de semmi galibát nem hagy hátra.

Sokan rajonganak a lepárlóért, de a jelen kiadás a várakozásokat számomra erősen alulmúlta. Ajánlani inkább csak laza esti beszélgetésekhez, könyvolvasáshoz, vendégvárásra tudnám, önmagában nem túl szofisztikált. Akciósan a Tassi.hu kínálatában szokott nagyon jó áron előfordulni, olyankor érdemes feltölteni a készleteket.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://malatabarat.blog.hu/api/trackback/id/tr3414406624

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása